19 May 2019

Liderler için zihinsel esnekliği kazanmanın yolları

9 Mayıs’ta İngiltere’de gerçekleşen “Zihinsel esneklik ve liderlik” konulu konferansta, liderlere zihinsel esnekliklerini arttırabilmeleri için önerilerde bulunuldu. İngiltere Liderlik ve Yönetim Enstitüsü’nün katkılarıyla düzenlenen etkinlikte, daha etkin bir lider olabilmenin püf noktalarına değinildi.

Genel olarak bir sıkıntıyla ya da problemle başa çıkarken önemi daha çok anlaşılan “Esneklik” kavramına, bugün sadece özel sektörden değil kamu sektöründen de ilgi var. Bunun nedeni zihinsel esnekliğin, giderek artan hızdaki modern iş yerlerimizde insanların gelişmesine yardımcı olduğu düşüncesi. Bu düşünceden yola çıkılarak düzenlenen  “Zihinsel esneklik ve liderlik” konferansında liderlere şu 5 öneri sunuldu:

Neye hayır dediğinizi bilin

Zihinsel olarak dirençli insanların her şeyi yapabileceklerine dair yaygın bir inanç olsa da uzmanlar bunun çok doğru olduğu düşünmüyor. Bu nedenle zihinsel direncinizi göstermek adına, her zaman zor ve önemli konulara odaklanarak geri kalan şeyleri önemsiz görmeyin. Size ve ekibinize etki edebilecek her konuyu değerlendirin. Doğru sonuca varmanız, ancak bu şekilde mümkün olacak.

Duygu baskısını azaltın

En zorlu durumlarda rasyonel ve sakin kalarak, net bir şekilde düşünmeye devam edin. Sorunla karşılaştığınızda kendinizi bunalmış hissetmekten korkmayın. Mutlaka üstesinden gelebileceğinizi düşünün.

Doğanın tadını çıkarın

Stres yönetimi, esnekliğin temel bir parçasıdır ve doğa, insanların streslerini yönetmelerine yardımcı olur. Elbette yoğun geçen bir iş gününde yürüyüş için ofisten çıkmak pek mümkün değil. Neyse ki stresi azaltmak için direkt doğada olmanıza gerek yok. Doğal bir sahnenin fotoğrafına bakmanız bile çoğu zaman bunun için yeterli.

Değişimi yönetemeyeceğinizi kabul edin

Değişimi kontrol etmeye veya değişimle mücadele etmeye çalışmak çok stresli olabilir ve bu durum zihinsel dayanıklılığınıza zarar verebilir. Bu yüzden, değişimle baş etmenin en iyi yolu onunla birlikte yol almaktır. Unutmayın, yolculuk sizi yeni yerlere götürecek ve sonunda bir şekilde işler yoluna girecek.

İnsanları olduğu gibi kabul edin

İnsanların çoğu sizin için bir hayal kırıklığı nedeni olabilir. Sizin kadar organize olamayabilirler, planlama konusunda başarısız olabilir, sizi yarı yolda bırakabilirler. Bu nedenle insanları olduğu gibi kabul edin. Bunu başardığınızda zihinsel bir kurtuluş da yaşamış olacaksınız.